Duo Dialog & Susanna Stern

Klicka på bilden för att hämta affisch i PDF-format

26 november 2022 kl. 16.00 Equmeniakyrkan, Lerum

Duo Dialog & Susanna Stern


"Zigeunermelodien" – Gypsy songs – skapades under tidigt 1880-tal av den tjeckiske kompositören Antonin Dvorak, ett av de verkligt stora namnen under 1800-talets högromantik! Hans betydelse för den klassiska musiken under denna musikaliska guldålder kan knappast överskattas. Dvoraks var tydligt förankrad i arvet från Mozart och Beethoven men var också en ledande tonsättare när det gällde att utveckla de nya

strömningarna som kom under det sena 1800-talet; den symfoniska dikten och inte minst de folkloristiska dragen i musiken.


Det sistnämnda är vad sopranen Susanna Stern, gitarristen Magnus Grönlund och klarinettisten Dan Larsson tagit fasta på när de här presenterar Dvoraks sångcykel "Zigeunermelodien" i en gripande och helt ny bearbetning för sopran, klarinett och gitarr. 


Till ”Zigeunermelodien” valde Dvorak sju populära dikter av Adolf om människans band till naturen, om vårt grundläggande behov av musik och om människans frihet, om värderas högre än allt annat. Dvoraks förmåga att gestalta dessa stämningar med musik är mästerlig!


När man studerar Dvoraks partitur och sätter sig in i de romska kulturella inluenser som påverkade Heyduk och Dvorak framstår valet av en gitarr som ersättare för originalets piano nästan som en stilistisk självklarhet: Gitarren har en otroligt viktig roll i den romska kulturen och i Duo Dialogs version blir klarinetten en självklar och raffinerad sidekick. Allt baserat på Dvoraks original!


Förutom fler bearbetningar av Dvorak rymmer konserten också musik av andra klassiska tonsättare och inslag av instrumental musik för klarinett och gitarr.

Biljetter 150kr i entrén vid konserten. Kontant betalning eller Swish, onumrerade platser. Konserten ingår i Kammarmusikens ordinarie abonnemang.