2009-2010

13 september 2009

Dan Laurin & Göran Söllscher

Dan Laurin är säkerligen den främste blockflöjtisten av vår tid. Sedan debuten 1980 har han regelbundet konserterat världen över och spelar sedan länge in skivor exklusivt för det svenska skivbolaget BIS. Dan är inte bara framstående vad gäller tolkning av gammal musik på sitt instrument utan hans stora gärning ligger kanske i förnyandet av repertoaren för blockflöjt. Där han kontinuerligt under karriären har uruppfört och spelat in nyskriven musik för blockflöjt, både solo och med ensembler. Hans inspelningar av Händel, Vivaldi och inte minst den kompletta inspelningen av Jacob van Eycks ’Der fluyten Lust-hof,’ har hyllats av en enig kritikerkår. Dan är sedan 2001 medlem av Musikaliska Akademien och han är professor i blockflöjtsinterpretation vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Hans partner vid konserten, gitarristen Göran Söllscher, är lika framstående på sitt instrument. Sedan Göran vann ’ Concours Internationale de Guitare’ 1978 har karriären varit spikrak. Hans samarbete med instrumentmakaren Georg Bolin för utvecklandet av flersträngiga gitarrer för interpretation av barockmusik på gitarr gav honom tidigt en världsledande position. Göran spelar sedan början av sin karriär exklusivt in för Deutsche Grammophon, och har givit ut en mängd skivor med musik från Bach till Beatles. Även Göran är professor i sitt instrument vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm18 oktober 2009

Musica Vitae

Musica Vitae är tveklöst den viktigaste ensemblen av sitt slag i Sverige. Den består av ett 15-tal stråkmusiker, och är med sin storlek gränsöverskridande mellan kammarmusik och kammarorkester. Repertoaren omfattar verk från tidig barock till ett mycket fruktsamt samarbete med kompositionsutbildningarna vid musikhögskolorna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Musica Vitae konstnärlige ledare sedan 2008 är engelsmannen Peter Manning. Som solist får vi även höra den svenske violinisten Ulf Wallin.

Program:
Joseph Haydn: Konsert för violin C-dur
Aaron Copland: Two Pieces for String Orchestra
Kurt Atterberg: Adagio amoroso för violin och stråkar
Béla Bartok: Divertimento

 

29 november 2009
Lars Jansson Trio

EXTRA JAZZKONSERT, ingår ej i abonemanget

biljettpris 200:-, medlemmar 100:- Förköp via Kom In (Lerum)

Den svenska jazzpianisten Lars Jansson är sedan början av 1990-talet en av svenskt jazzlivs mest profilerade artister. Hans karriär började vid mitten av 70-talet när han blev medlem i Björn Alkes kvartett. Han har sedan suttit med i konstellationer som Arild Andersens kvartett, Jan Garbarek, Hawk on Flight och inte minst Bohuslän Big Band. Lars har en diger diskografi i västfickan. Med sin trio, Anders Kjellberg på trummor och Christian Spering på kontrabas, har han spelat in ett flertal mycket omtalade plattor på det västsvenska bolaget Imogena.

 

7 februari 2010

Svenska kammarkören & Simon Phipps

Svenska kammarkören tar vid och utvecklar sin dirigent Simon Phipps egen vokalensemble (grundad 1997). För att vidga sitt köridiom beslöt man 2005 att bli den svenska kammarkören. Kören blev i samband med namnbytet utnämnd till årets kör 2006. Repertoaren är omfattande, men med en accent på svensk och brittisk körtradition. Dirigenten Simon Phipps är utbildad i bl.a. Cambridge, London och München och bosatt i Göteborg sedan början av 90-talet. Kören har spelat in ett antal skivor för Footprint records, bl.a. med musik av Brahms, Poulenc och Britten.

 

7 mars 2010

Klarakvartetten & Urban Claesson

Klarakvartetten bildades 1997, medlemmarna är Dieter Schöning, violin, Wiveca Rydén-Mårtensson, violin, Johanna Fridolfsson, viola och Lena Bergström, cello, flera med förankring i GöteborgsOperans orkester. Kvartetten har samarbetat med skådespelaren Henric Holmberg, i stycket ”I huvudet på en gubbe” och spelat till ballett med Sjostakovitjs tionde stråkkvartett. Vi “toppar” den konserten med Urban Claesson klarinett. Urban är född och uppvuxen i Lerum. Han är soloklarinettist i Göteborg Symfoniker. Han är en av landets främsta solister på sitt instrument.

Vi får njuta av Mozarts vackra klarinettkvintett..